I mina samtal som dietist kommer jag också in på aktivitet och vikten av att röra på sig. Oftast är det promenader som jag rekommenderar. Detta för att promenader innebär liten risk att leda till överansträngning på knän etc. Även risken att stuka foten eller på andra sätt få skador är minimal när vi är ute och går. 

Dessutom pratar jag om så kallad vardagsmotion, dvs att vi gärna kan parkera bilen långt bort ifrån entren till shoppingcentrumet, att vi kan ta trappan istället för hissen osv.

Apropå trappa förresten… i Uppsala, där jag hade glädjen att bo under många år, byggdes för några år sedan ett Musikens Hus. Ett enastående (fult) hus som inhyser konserter och föreläsningar och mycket annat. 

Vad möts vi av när vi stiger in i denna stora byggnad? Jo, en rulltrappa! En rulltrappa som tar besökaren upp till andra våningen. Är detta fel kanske du undrar? Ja, detta bevisar hur dåligt vårt samhälle arbetar för att uppmuntra oss att röra oss.

Naturligtvis skulle där ha byggts en vacker trappa istället. Ja men, kanske du säger, alla har inte möjlighet att gå i trappor. Och naturligtvis skulle en hiss också finnas, vid sidan om, för den som har svårigheter att röra sig eller kanske färdas i rullstol. 

Det är så här i stort…. vi bygger ett samhälle där vi mer och mer undantas möjligheten till vardagsmotion. Snart har vi det som i USA… där finns knappt några trottoarer, då de flesta alltid färdas i bil. Att ta trappan istället för rulltrappan.. det är att ta ett myrsteg i riktning till att må bättre helt enkelt.